Matahari Baharu Cryptocurrency untuk Negara dengan Mata Wang Lemah

Semua orang tahu frasa “mata wang yang lemah”, iaitu mata wang yang menurunkan nilai berbanding dengan yang lain. Negara-negara yang mempunyai mata wang lemah yang sedang mengalami krisis ekonomi boleh dikenal pasti dengan mudah. Negara-negara ini selalunya mempunyai lebih banyak eksport daripada import, menyebabkan bekalan mata wang yang lebih besar di pasaran antarabangsa. Kekuatan ekonomi adalah faktor yang menentukan nilai mata wang – semak ini!

Berbeza dengan Brexit, di mana pound British menyaksikan penurunan nilainya, mata wang Venezuela, Turki, Zimbabwe dan Iran telah menyaksikan nilainya menjunam. Negara-negara ini telah mengalami inflasi yang tinggi dan penurunan yang pesat. Rakyat negara ini telah mencari perlindungan dalam mata wang kripto di bawah tekanan ini. Mata wang mesra internet menyediakan kedai dan medium pertukaran yang lebih selamat kepada rakyat daripada mata wang tempatan mereka.

Venezuela

Venezuela sedang mengalami hiperinflasi. Pada Februari 2014, kadar inflasi rasmi untuk bolivar mata wang venezuela ialah 57.3%. Pada September 2014, inflasi benar melonjak kepada 100%. Di tengah-tengah penurunan nilai ini, rakyat mencari mata wang kripto sebagai cara untuk menyimpan kekayaan mereka. Cryptocurrency bukan sahaja cara untuk menyokong ekonomi tetapi juga cara untuk rakyat mengakses bantuan luar. Cryptocurrency digunakan oleh orang yang tinggal di luar negara untuk menderma wang untuk NGO, badan amal dan organisasi lain di Amerika Syarikat.

Walau bagaimanapun, tidak lama kemudian, kerajaan mengeluarkan mata wang kriptonya sendiri yang dipanggil Petro. Petro, mata wang kripto Venezuela, disokong oleh rizab minyak dan mineral. Pelancaran ini telah menjadikan proses perlombongan kripto “sangat sah”. Kerajaan juga menawarkan pelajaran mata wang kripto percuma kepada orang ramai.

Di Venezuela, apabila ekonomi terus merosot, banyak perniagaan beralih ke mata wang kripto. Pada masa hadapan, perdagangan mata wang kripto dijangka mencapai khalayak yang lebih besar daripada 60% awal.

Turki

Pada Oktober 2017, kadar inflasi untuk Lira Turki (TRY), melonjak kepada 11.9%. Orang-orang Turki terpaksa beralih ke mata wang kripto untuk bertahan dalam keadaan yang mengejut ini. Jumlah urus niaga pada mulanya tidak ketara. Menjelang 4 November 2017, hanya 41 bitcoin telah didagangkan sebagai pertukaran untuk Lira Turki.

Adalah jelas bahawa inflasi mata wang tertentu menunjukkan peluang untuk mata wang kripto. Pertumbuhan negara tidak dramatik tanpa hiperinflasi.

Pada separuh pertama bulan Julai, inflasi mencapai 15.39%. Pasaran kripto di Turki meningkat sebanyak 131.9%.

Erik Voorhees Ketua Pegawai Eksekutif ShapeShift tweet:

Kami kini telah memasuki tempoh di mana fiat tertentu telah menjadi jauh kurang stabil berbanding Bitcoin. Lira Turki menjunam ~20% dalam satu hari.”

Statistik yang dikeluarkan oleh ING Bank berikutan tinjauan Jun 2018 mendedahkan bahawa semakin ramai orang bersetuju dengan Erik. Statistik menunjukkan bahawa Turki adalah negara yang mempunyai pemilik mata wang kripto terbanyak, hampir 18%.

Cryptocurrency adalah pintu masuk kepada kebebasan untuk negara seperti Turki, yang dikuasai oleh dolar.

Zimbabwe

Zimbabwe sedang menghadapi krisis ekonomi yang berlarutan selama bertahun-tahun. Negara ini telah mengalami hiperinflasi sejak Julai 2008, dengan kadar 231,000,000%. Zimbabwe meninggalkan mata wang negaranya Dolar Zimbabwe apabila ia memperkenalkan nota trilion dolar.

Akibatnya, kerajaan membenarkan penggunaan mata wang yang berbeza oleh rakyat. Ini menyebabkan kekurangan mata wang asing di negara ini. Kerajaan meningkatkan kawalan modal untuk mengawal keadaan dengan lebih baik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *